Xterra European Championships 2019 (Prachatice, CZE)
500 athletes, 25 countries represented
1.5 Swim, 34 MTB, 10.5 Trail Run = 3 hours of racing
4th in AG 35-39 = Xterra World Championships 2019 Qualifier
31th in AG overall
67th place overall (PRO incl.)

When your dreams are coming true…

 

Po více jak 20 letech triatlonového závodění, byla letošní sezóna úplně jiná, než ty ostatní. Začátek proběhl podobně jako ty předešlé – zimní přípravnou na běžkách a následným TTT soustředění v Itálii. Pak už se ale vše upínalo k letošnímu “vrcholu” v podobě narození druhé dcerky Rozálie. Termínově to vycházelo na polovinu června, a tak jsem se ještě psychicky připravoval na Czechmana (poloviční Ironman, kterého jsem si vytipoval jako rozjezd před Prachaticemi), na kterého jsem shodou okolností vyhrál startovné při tipovačce na vítěze havajského Ironmanu 2018.

Jakoby to Rozárka tušila, narodila se 30.5.2019, 2 dny před startem Czechmana, a tak bylo jasné, že minimálně první půlku sezóny 2019 budu muset odpískat a naplno se věnovat rodince. Evropský šampionát byl ale velkým lákadlem a já si nechtěl nechat tento velkolepý závod na českém území ujít, i kdybych se měl sotva doplazit do cíle.

 

Do Prachatic jsem tedy odjel z tréninkového hlediska ze “setrvačnosti” po ukončeném šestinedělí a nastoupil na závod bez očekávání….jarní tvrdá příprava ale přinesla svoje ovoce…

 

A jak to dopadlo? Můj teprve druhý letošní závod jsem proměnil ve 4. místo ve své age groupě 35-39 let a získal tak bramboru na “Evropě”. Vzhledem k novým rodinným povinnostem s 2-měsíční Rozárkou a 4,5-letou Emilkou jsem s výsledkem nad míru spokojenej. Ani ve snu mě nenapadlo, že bych se vážně mohl přiblížit přímé kvalifikaci na mistrovství světa na Havaj/Maui.

 

Helenko moje, děkuji ti za všechno, je to především tvoje zásluha…

 

Startovali jsme v neoprenech 4min po nabité kategorii PRO a z vody jsem lezl někde v půli profesionálního pole, což mi dávalo šanci povozit se na MTB s těmi nejlepšími. Tyhle výzvy mám moc rád!!!
Z MTB trati jsem měl největší respekt. Dost lidí okolo mě strašilo, že je potřeba si trať pořádně projet. No zpětně si myslím, že to zase tak moc potřeba nebylo, stačilo mít dobrou kondici a kopírovat práci ostatních :).

 

Nakonec kolo nebylo tak strašný, jak jsem čekal, a ani přibývající bahnitý povrch mi nevadil (díky bohu za bezdušový systém) a s výjimkou poslední stojky před cílem, kdy jsem takticky přešel do běhochůze, jsem všechno sjel. Nejvíce trati jsem strávil po boku později bronzové Francouzky Loanne Duvoisin, která měla navrch do kopců, ve zbytku zase já. Bohužel ji v jednom táhlém stoupání potkal defekt a tak jsem zbytek trati již absolvovat sám, škoda.
 
Do druhého depa jsem tak přijel v lepším rozpoložení než jsem čekal a mohl se vydat na poslední disciplínu. No, ta naopak byla těžší než jsem čekal. Téměř 400m převýšení na 10km bylo obrovským náporem na můj ochablý posturální systém, který v prudkých stojkách vypovídal poslušnost. Zatnul jsem ale zuby, většinu vyběhl a na krátkých rovinatých pasážích se snažil nahodit životní funkce. Závodníky kolem sebe jsem vůbec nevnímal. Zaregistroval jsem jen předběhnutí od tří PROfi žen, z čehož jsem pochopil, že z kola jsem přijel před první ženou.
 
Jediná větší krize na mě přišla při náběhu do druhého běžeckého okruhu – výběh cca 20 schodů na místní hradby mi zcela podlomil kolena a horko těžko jsem pak probíhal prostorem cíle a marně se snažil nevypadat jako běžící mrtvola. Naštěstí třetí GU gel v pořadí mi vlil energii do žil a při stoupání kolem pump tracku už jsem zase začal cítit sílu ve stehnech.
Docela mě uklidnilo, že i vyšvihaní profíci kolem mě neběhají až tak rychle, takže by to nemusel být až takový běžecky propadák. V cíli se mi podařilo stlačit běh pod cílovou 1 hodinu, a to sice za 57 min, což znamenalo až 120. běžecký čas dne (ze 400) a s napětím jsem čekal, jak na tom jsem v kategorii, kterou normálně vůbec nesleduji, ale dnes měla speciální havajský nádech.

 

4. místo pro mě byl šokem a skákal jsem radostí, chvilku jsem zapřemýšlel, že jsem byl jen krůček od bedny na Mistrovství Evropy, ale dal jsem do toho za daných okolností vše, takže minutu zlepšení bych těžko někde hledal. Snad leda v prvním depu, které jsem z opatrnostních důvodů odflákl (ponožky a obutí treter na zemi) a nejrychlejší borci mi dali právě minutu – příště už tuhle chybu neudělám.
Tak či onak, měl jsem velkou radost, že jsem zvládl tuhle fyzicky i technicky těžkou trat bez větší úhony, stihl se občas pokochat i krásou šumavské přírody a nepodal výkon, za který bych se musel stydět.

 

Nejkrásnější moment ale stejně nastal při vítání se s rodinkou čekající v cíli. Heli spadl kámen ze srdce, že jsem se někde nezrakvil – v hlavě mi opakovaně rezonují její předstartovní slova: “prosím jeď opatrně, prosím jeď opatrně…”

 

A já přitom jezdím vždycky opatrně, že jo…
 
A teď to zajímavější – ačkoli mi o jedno místo unikla přímá kvalifikace na Havaj, vypadá to, že se na mě usměje štěstí a jeden z trojice slot odřekne.

 

Co by to pro mě znamenalo? Splnění obrovského triatlonového snu – postavit se na start jednoho z Havajských triatlonů – mistrovství světa v místech, kde se podle legendy zrodil triatlon.
Nejprestižnější havajský Ironman je mimo můj cíl kvůli tamnímu extrémnímu počasí (vedro a vlhko), ale asi i horší výkonnosti na běhu, ale vždycky jsem si říkal, že tu xterráckou Havaj bych mohl zvládnout a závod si užít i přes teplé počasí, které vyloženě nesnáším.

 

V nejbližších dnech se dozvím, jestli se můžu svému snu přiblížit anebo ho budu muset o chvíli posunout…

 

Doposud jsem svými aktivitami pomáhal motivovat a šířit radost z pohybu ostatním. TTT akce organizujeme již pěknou rádu let a rozhodně to neděláme pro peníze. Teď ale přichází chvíle, kdy budu potřebovat pomoc já od vás.

 

Jak si jistě uvědomujete, Havaj není jen o kvalitním výkonu, ale také o financích a tahle sranda vyjde na pěkný ranec. Navíc bych se chtěl zpětně odměnit mému taťkovi, jedinému plaveckému a trialonovému trenérovi v životě a i jemu splnit tenhle havajský sen z pozice otce, supportera a trenéra.

 

Proto zakládám spořící účet a stránku tady pod TTT projekty:

 

 

#Aloha
 

Výsledky zde.

Kategorie: 35-39(m) XTERRA CZECH

1. HRON Jan                          1981 CZE Šumavský triatlon                   02:52:18.4  00:00:00.0  00:22:46.6  01:37:33.1  00:49:06.3
2. SCHWANER Mathieu 1981 FRA HTC-GEKOBIKE                      02:52:24.2  00:00:05.7  00:24:18.1  01:33:26.2  00:52:08.3
3. FROMONT Yann            1981 FRA les sangliers du vexin            03:00:30.3  00:08:11.9  00:26:12.1  01:34:53.4  00:55:07.2
4. MUZICEK Pavel              1984 CZE TTT                                                  03:01:36.3  00:09:17.9  00:19:50.6  01:41:16.0  00:57:09.2
5. KAML Karwat                  1983 POL Power of Science Tri Team 03:04:32.4  00:12:13.9  00:28:35.3  01:39:19.6  00:53:21.0

#xterra #xterraeurope #xterraprachatice #swimbikerun #offroad #tttparta #liveyourdream #xterrahawaii #mauiworldchampionships #roadtomaui #muziczechteam